De heteluchtoven als variant van de horeca oven is en blijft een big seller. Zo’n heteluchtoven is een oven waarbij warme lucht rondgaat door een ovenruimte. De voorverwarming van die lucht gebeurt achterin. Aan de boven- en onderzijde van het apparaat bevinden zich verwarmingselementen. Die zijn handig als je bijvoorbeeld een soufflé wilt maken. In dat geval dienen de ventilatoren wel uit te staan om de soufflé niet in te laten zakken. Sowieso benut horecapersoneel de oven vaak zonder ventilatoren om zo beter bakwerk mogelijk te maken.
Checken zonder noemenswaardig warmteverlies
In een horecazaak is tijd geld. Met snelheid in de keuken bedien je meer tafels op een avond. Laat nu juist de heteluchtoven heel geschikt zijn om de vaart er bij het bereiden van de gerechten goed in te houden. Tijdens het bakproces even checken? Dat is met een horeca oven geen punt. Je kunt de ovendeur eventjes openen om een vorsende blik over het bakproduct in wording te laten gaan. Daarmee vliegt niet meteen alle warmte uit de oven. Gebruik je op dat moment ventilatoren? Zodra je de ovendeur eventjes openzet, stoppen die dan. Zo wordt de warme lucht niet uit de ovenruimte geblazen.
De enorme price range van een horeca oven
Het is verstandig om vooraf te kijken waar je een oven voor gaat gebruiken in je zaak. Zo geef je niet te veel geld uit; maar kies je ook een apparaat dat je goed kunt benutten. Het assortiment aan heteluchtovens is riant. Alleen al qua prijs kun je alle kanten op. Zo heb je al voor minder dan 400 euro een kwaliteitsoven van het merk Bartscher. Een kleine alleskunner van RVS die tot 250 graden Celsius kan bakken. Aan de andere kant van het prijzenspectrum is er de Uno Bakerlux Speed pro oven, een zeer professionele bake-off en high speed oven, een ware oven in turbo stijl. Hier tel je wel meer dan 6.000 euro voor neer. Je kunt in die oven dan ook bijna 900 programma’s opslaan.
De horeca oven en 4d hete lucht
Ovens zijn er in alle soorten en maten. Denk er ook even aan hoe je de oven graag opent. Je hebt keuze tussen draaideuren en kiepdeuren. Sommigen vinden het prettig om de ovendeur naar zich toe te trekken en anderen zweren bij het naar links of rechts opendraaien van de deur. De horeca oven staat niet stil qua ontwikkeling. Tegenwoordig is 4d hete lucht het toverwoord. Dit type lucht krijg je wanneer de ventilator in twee richtingen draait. Zo wordt de lucht heel gelijkmatig verdeeld. Dat heeft tot gevolg dat de te bereiden etenswaren heel gelijkmatig gaan garen. Voorwaar een upgrade van de traditionele heteluchtoven.
Betere prestaties dan een conventionele elektrische oven
Ook bij een horeca oven is er vooraf de keuze: hete lucht of elektrisch? De conventionele oven heeft geen ventilator. Dit type elektrische oven kan er behoorlijk lang over doen voordat je klaar bent met voorverwarmen en je de oven daadwerkelijk kunt gebruiken. Bij een heteluchtoven gaat het veel sneller, vooral omdat de ventilatoren de warmte snel door de ovenruimte verspreiden. De voordelen van een heteluchtoven boven die van een conventionele oven zijn dan ook:
- Betere regeling van de temperatuur
- Gelijkmatiger regeling van de temperatuur
- Betere verdeling van de warme lucht (door de ventilator)
- Snellere verwarming van de ovenruimte
Wat handig is om erbij te hebben is een warmhoudplaat.